Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Отново престижни отличия за формация „Димитров“ към НЧ „Д.П.Сивков-1870“

       На 1 юни, в конкуренция с над 100 танцови състава от Европа, първата и единствена в България мъжка танцова формация сред детските колективи, “Димитров” успя да завоюва специалната награда на Сдружението на танцовите дейци в България на Международния детски етно фестивал в с. Хасковски минерални бани, връчена от жури в състав: Анатолий Клочков, акад. Красимир Петров и Кристина Александрова /преподаватели в НУТИ София/, които се изправят на крака, за да аплодират момчетата. Няколко часа по-късно формацията покорява публиката и журито на фестивала "Тунджа пее и танцува" в град Елхово и грабва заслужено първо място. Всички тези емоции, изключително престижните високи отличия и удивена и възхитена публика, правят датата 1 юни - паметна за чаровните танцьори. На 8 юни,  на  Националния танцов фестивал - конкурс - град Чирпан, лично доцент д-р Рослана Моравенова, преподавател в АМТИ Пловдив и председател на журито, връчва първо място на формация "Димитров". А кметът на град Чирпан връчва на танцьорите своята "Специална награда“. Емоцията на момчетата на награждаването не свършва до тук, научават, че имат и още една награда - за солист и най - атрактивен участник, присъдена на Стелиян Мишев .  9 юни  и Казанлък, прибавят още едно първо място, присъдено от проф. Тодор Киров, към колекцията на формацията.

      В рамките на три месеца, за изминалия творчески сезон, формация “Димитров” завоюва 7 първи места и две награди за авторска хореография. Момчетата са европейски и световни шампиони по модерен танцов фолклор в категория до 13 години. Имат 11 покани за участия и турнета в чужбина.

       Създател, ръководител и хореограф на формацията е Теодор Димитров. Запазена марка - съвременна и оригинална интерпретация на българския фолклор. Красиви и изключително динамични движения са в основата на  специфичния стил. Съчетанието на сложни танцови движения с крехката възраст на децата, прави изпълнението им наистина атрактивно и завладяващо. От 2019-та година танцовата формация е с напълно авторски репертоар. Хореографията е дело на Теодор Димитров, а музиката - на композитора Ангел Чакъров.

      За уникалността на формацията са единодушни в оценките си всички, докоснали се до изпълненията й.

    „Формация "Димитров" - традиция и съвремие, класика и стил, свой собствен характер. Всичко това е обединено от много талант и красива, иновативна творческа мисъл, с които се отличават прекрасните танцьори от формация "Димитров". Едва ли има по - голяма щастливка от мен, моите песни да намерят толкова общ музикален език, духовен стремеж и хармония с  хореографията на Формация "Димитров"!     Илка АЛЕДСАНДРОВА -народна певица.

      „Колко скучен, беден и в крайна сметка невъзможен е светът извън творческата дързост на младостта! Предизвикателството е една от водещите черти на младите хора. То е рязък, но и симпатичен начин да напомнят за себе си. Формация "Димитров" остава вярна на тази житейска мъдрост! На добър час, момчета!“  Николай АПРИЛОВ - актьор, театрален режисьор и телевизионен водещ.

„Формация "Димитров" е уникално явление в най-новата история на съвременното фолклорно изкуство в България. Хореографската лексика, създадена от хореографа Теодор Димитров, е изградена на основата на българския фолклорен танц в сложна форма и съвременна интерпретация и е изпълнена с голямо майсторство от малките танцьори. Музиката на композитора Ангел Чакъров е специално сътворена за формацията. Професионалното отношение към този факт още веднъж доказва по категоричен начин неповторимата оригиналност на формацията. Изпълнението на прекрасните малки танцьори въздейства емоционално и оставя траен спомен в душите на зрителите. Сигурен съм, че Формация "Димитров" ще се радва на творческо бъдеще и искрено им го пожелавам.“ Академик Васил ГЕРЛИМОВ - хореограф и режисьор.

Желаем много дръзновение и нови покорени върхове на танцьорите и техния ръководител!

 

Галерия