Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

1 октомври – празник на музиката и поезията

На 1 октомври 2020 г., на откритата сцена в Градската градина, с прекрасна музикално-поетична вечер и награждаване на лауреатите в Шестнадесетото издание на Националния поетичен конкурс „Нова Загора 2020“, бе дадено началото на празничните събития по случай  14 октомври Петковден – Празник на Нова Загора. Организиран от Община Нова Загора и Народно читалище „Д. П. Сивков – 1870“ поетичният конкурс е утвърден в страната и дори в тази кризисна за обществото ни година, в него взеха участие 74 поети от над 30 населени места, които в  трудни времена доказаха, че таланти винаги ще има, че човешката душа и емоция не е подвластна на съвременните заплахи, че тя ги преодолява със силата на поезията, която ще е вечна!

Тази година  участниците бяха оценени от жури в състав: председател - старозагорският поет Йордан Пеев, и членове: Елена Арабаджиева – секретар на Народно читалище „Д. П. Сивков – 1870“, и Георги Георгиев – поет. Г-н Пеев отправи специално обръщение към участниците и гостите на събитието: „Смело можем да кажем, че тазгодишното издание на Националния поетичен конкурс Нова Загора 2020 е продължител на литературна традиция, която под грижите на участниците в него, журито и Община Нова Загора, е гаранция, че ще пребъде. Нека не забравяме никога, че именно поетите  са пулсът на времето ни. Пожелавам на пишещите си братя и сестри, които взеха участие в тазгодишното издание на конкурса, както и на тези, които вече са участвали и които ще участват в бъдеще, емоционален зоб за вихрогона им, нестихващо въображение и кураж, а Всеблагия грижливо да бди над озарената им ръка и сърце, изпълваща го с любов и доброта“.

За 2020 година носител на Първа награда бе София Милева от град Хасково. Второто място бе отредено на Таня Панайотова-Маркова от град Несебър, а третото място зае Жени Щерева от град Пловдив. Специалната награда на кмета на Община Нова Загора Николай Грозев бе присъдена на Яна Радилова.  По традиция в Националния поетичен конкурс „Нова Загора – 2020“ се връчва още една Специална награда по инициатива на г-жа Галя Захариева- народен представител в 44-то Народно събрание. Тази година неин достоен носител е Катя Рашева от гр. Трявна.  Всеки от наградените автори имаше възможността да прочете  отличените си произведения и да сподели своите чувства и мисли. Възпитаници на ОШИ „Илия Аврамов”, клас „Поп пеене”, поздравиха наградените и гостите на вечерта.

 

Галерия (виж тук)