Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

За четиринадесети път НЧ „Д.П.Сивков-1870” връчи Приз Веста

      Спазвайки традицията от 2003 година, настоятелството на читалището организира в навечерието на най-красивия и български празник – 24 май, церемонията по връчване на Приз Веста 2023 в девет различни категории като израз на признателност и благодарност към всички благородни, родолюбиви и талантливи граждани на община Нова Загора, допринесли за развитието на любителското и професионално изкуство.
   Тържественото събитие се проведе на 22 май на сцената на читалището и се превърна в истински концерт – спектакъл на изкуствата и духовността. В него взеха участие: Кристиана Атанасова, Квартет към вокална студия „Розов цвят” към НЧ „Св. Климент Охридски”, гр. Стара Загора с ръководител Веселин Божков, Клуб по спортни танци „Яница - Т.А.” с ръководител Йордан Йорданов, Славена Славова, Александър Иванов и Михали Георгиу от Младежки театрален състав при НЧ „Д.П.Сивков-1870”, Румяна Петрова и Милко Русев от Читалищния театър. На голям екран бяха представени постиженията на всички номинирани в различните категории. Награди  бяха връчени от членове на читалищното настоятелство и носители на приза от предходното издание през 2019 г. Ето и номинациите и носителите на Призовете:

Категория „Литература” – носител на приза Росица Добрева

Номинация за Мария Миткова

Категория „Театър” - носител на приза Даниел Иванов 

Номинации за Александър Иванов, Славена Славова и Михали Георгиу

Категория „Музика”- носител на приза Ангел Чакъров

Номинация за Кристиана Атанасова

 

Категория  „Изобразително изкуство” -  приз за Андрей Андреев-Дъфи

Категория „Приложни изкуства” – приз за Радосвета Захариева

Категория „Библиотечно дело” – приз за Златинка Данева, НЧ „Деско Кръстев – 1902” с. Асеновец

Категория „Просветно дело” – приз за Емилия Стоева, НУ „Свети Паисий Хилендарски“

Номинация за Ивета Митева – Аврамова,НУ ,,Любен Каравелов”

Категория „Автентичен фолклор, занаяти и събори”-приз за

НЧ ,, Христо Ботев 1920” с. Млекарево за изложба–конкурс на стрели  и пресъздаване обичая приготвяне  на самардала  с инициатор и вдъхновител - Радка Петрова

Категория  „Млади дарования”за 2023 г. – отличени:

Ралица Кирчева – ОШИ „Илия Аврамов”, клас „пиано”, с преподавател Андония Спасова;

Гинчо Ганчев – ОШИ „Илия Аврамов”, клас „поп пеене”, с преподавател Иванета Маркова;

Дария Господинова – ОШИ „Илия Аврамов”, клас „народно пеене”, с преподавател Велина Стайкова;

Никол Михалик и Дарина Христова – ОШИ „Илия Аврамов”, клас „народно пеене”, с преподавател Пламена Господинова;

Станимира Савова – Приложни изкуства;

Елеонора Едрева  и Веселина Петрова – от Театрална и филмова школа „Тракия Вижън”, с ръководител Ивета Митева.

Носител на Приз „Веста” 2023 за Изключителен принос в духовния живот на община Нова Загора е Антоанета Генчева.      Дългогодишен настоятел, тя свързва целия си съзнателен житейски път с читалището и културния живот на града. Активно се включва и в работата на Читалищен театър, където не само играе, но помага с идеи за декори и костюми. Инициатор и създател на  Алманаха, издаден по случай 145-тата годишнина на читалището. Професионалния си интерес към архитектурата, историята и миналото на родния град превъплъщава в две безценни изложби „Нова Загора – древна и млада” – първа и втора част, които са  дарени на града и читалището и са изложени като постоянна експозиция във фоайетата. През 2021 година осъществява и идеята си за Календар  - „Нова Загора - древна и вечна”, с едни от най-красивите архивни снимки на града ни. Новозагорци я познават и от една от най-атрактивните фейсбук групи „Нова Загора  - древна и вечна”, посветена отново на опазването паметта за родния ни край.
Кметът на Община Нова Загора - Галя Захариева, носител на приза в тази категория от 2019 г., връчи отличието на Антоанета Генчева. Г-жа Захариева връчи и подарък на читалището – четири безжични микрофона, и даде висока оценка за работата на институцията за развитието и поддържането на културния живот в града ни.

Вечерта приключи с обща снимка за спомен и много вълнения за спечелилите.