Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Национален поетичен конкурс Нова Загора 2023 връчи своите награди

  Tрадиционната „Вечер на изкуствата” ознаменува кулминационния заключителен етап на Националния поетичен конкурс - награждаването на лауреатите. Есенна Нова Загора посрещна своите гости творци  на 12 октомври 2023 г. От 17:30 ч. откритата сцена заговори със стихове – за поезията, за храма на поетите и техните души. Членове на журито тази година бяха старозагорският поет Йордан Пеев - председател на журито, и неговите членове – секретарят на НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ Елена Арабаджиева и Петя Василева от Община Нова Загора. Красивото музикално изпълнение прозвуча като специален музикален поздрав.
  За деветнадесети път през 2023 г. в „пощенската кутия за стихове“ в Нова Загора долетяха многобройни пликове с надпис „За Поетичния конкурс“. Удоволствието да се докосне до тях, но и трудната задача да отсее най-добрите, имаше журито на конкурса. Неговият председател г-н Йордан Пеев се обърна с благодарност към Община Нова Загора, че организира такъв поетичен форум. „Да бъде хлябът бял, не е достатъчно, нещо трябва да нахрани и душата ни… Поезията е най-универсалният език на света, тя може с три думи да каже много неща.“, добави той и в своя лиричен стил разказа  какво са скрили в писмата си 65-те участници, изпратили със своите стихове късчета от душите си.
  2023 е поредната година с изключително силни участия. Поетесата Миглена Миткова от гр. София е победител в Националния поетичен конкурс Нова Загора 2023. На второ място е Петрана Петрова от гр. Враца. Русенска поетеса е на трето място – Ваня Акъллиева. Извън статута, затруднено в своя избор, благосклонното жури отсъди и поощрителна грамота за Богдана Калъчева от гр. Карлово.
Специалната награда на кмета на Община Нова Загора отиде при варненския поет Свилен Иванов.
  Отличените стихове прозвучаха на откритата сцена. Присъстващите имаха възможността да усетят сами тръпката от отварянето на „поетични писма“. Деца от детска театрална и филмова студия „Тракия Вижън“ с художествен ръководител Ивета Митева  разнесоха като подаръци за гостите пликове от „пощенската кутия за стихове“ на конкурса.
  След обявяването на лауреатите в поетичния конкурс, вечерта на изкуствата продължи като празник на поезията. Любителите на лириката получиха още една изненада – среща с душата на поета, който не е имал възможност да бъде победител в Нова Загора, защото е председател на журито - Йордан Пеев. Той носи старозагорския горд дух в себе си, сърцето му е българско, лирата – не заглъхва. Всичко преобръща в песен. Автор на няколко поетични книги, на романите „Пощальонът“, „Последният Адам“ и най-новия роман в стихове „Ръце за даване“.
Старозагорският поет представи своето слово и новите си книги с китара в ръка и не остави публиката безучастна. Провокира я и я разчувства. Изпъстри вечерта с романтика, докосна сърцата и в тях зазвуча лирата на Поезията.