Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Изложба „В памет на Атанас Зоев”

     На 28 ноември 2023 г. НЧ „Д.П.Сивков-1870” и Исторически музей – Нова Загора откриха изложба „В памет на Атанас Зоев”. Поканата бе отправена към всички негови приятели, колеги, последователи  и сподвижници. Организаторите отбелязаха, че няма по-прекрасен начин да се почете паметта на един творец от това да се докоснем до неговите творчески емоции и  преживявания. Но тази вечер не бе само на художника Атанас Зоев, тя бе на учителя, фотографа, любителя на археологията, пътешественика, пазителя на историята и традициите…И преди всичко на един скромен и добър човек, който участваше активно в живота на града ни.

     Атанас Зоев е роден в Нова Загора и прекарва целия си съзнателен живот тук. Родния си град напуска само през студентските си години,  когато учи във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий”, факултет Изобразително изкуство Графика и скулптура. Изложбата представя хронологически част от  неговото изключително разнообразно творчество в годините 1978 – 2021. Тя съдържа 25 рамкирани картини и около 75 творби. Представя неговите разнообразни творчески търсения и експерименти – скици, графики, живопис, илюстрации на книги… „Не съм настроен дълго да се занимавам с една и съща тема – споделя Атанас Зоев – пред в. „Тракия труд” по повод единствената си самостоятелна изложба в град Стара Загора.- Обичам често да експериментирам - докато рисувам пейзажи, внезапно ми хрумва да направя няколко фигурални композиции, после изведнъж съм обзет от някаква нова идея…”. С много любов Зоев илюстрира и книги – като определено има слабост към детските книжки, а едни от най-симпатичните животинки създава в детската книжка „Гатанки в цветни дрехи” на старозагорската поетеса Мила Галена. Илюстрациите му са на повече от 20-десет книги на  автори от Нова Загора, Стара Загора и София.

   Всички, които  в една или друга степен са се докосвали до личността на Атанас Зоев,  знаят как той умееше да запълва живота си с важните неща – приятелство, разбиране и приемане, подкрепа и добра дума. Помнят как  умееше да се пали  по различни каузи и идеи и колко отдаден бе на  младите таланти в дългогодишния конкурс „Светът през моите очи”, на делото на Регионален клуб Традиция и туристическото дружество в града ни, на неговата любима кауза -  „Майски салон” и подкрепата на всички художници – непрофесионалисти в Нова Загора. За  неговите дела разказаха Андрей Андреев – Дъфи, представител на Организационния комитет на традиционната изложба „Майски салон - Стефан Демирев” и г-жа Андония Спасова  - директор на Школа по изкуствата „Илия Аврамов”.

 

     Като човек, Атанас Зоев докосна сърцата ни, като творец остави безценно наследство на града ни със своето изкуство. В своите творби той претвори любовта си към археологията, архитектурата, природата, родния край. Неговите картини, отразяващи различните периоди от житейския му път, разказват истории, приказки за живота във всичките му цветове и нюанси. Нова Загора сякаш отдавна дължеше тази самостоятелна изложба на Атанас Зоев! През годините той влагаше силите и енергията си повече в това да подкрепя и насърчава другите, като организираше   общите изложби на новозагорски художници,    сякаш в това виждаше  мисията си… Със скромността и таланта си новозагорският художник е пример за подражание на поколения наред. Призван да бъде учител, той предаваше таланта си на своите ученици и запалваше искрата на изобразителното изкуство в сърцата им. Затова днес говорим за Атанас Зоев в сегашно време, защото чрез картините си той продължава да живее сред нас и остава в колективната ни памет като художник, като учител, като човек... Изкуството му е не само част от нашето Настояще, то е част и от нашето Завинаги.
               Дълбок поклон пред паметта на Атанас Зоев!