Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Нова Загора почете паметта на своите освободители

    Поклонението беше организирано от Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“.
В студения януарски ден, пред Паметника на Освободителите в града застана почетен караул от децата от Клуб „Млад родолюбец“ към НУ „Любен Каравелов“ и членовете на Регионален клуб  „Традиция" - гр. Нова Загора. Поклонението започна с панихида за загиналите, отслужена от архиерейския наместник отец Иван Стоянов.

      Вълнуващи стихове и кратък исторически разказ прозвучаха от думите на водещия – Милко Русев.       Преди 146 години в един  мразовит и съдбовен 14 януари, в  Нова Загора, идва  свободата. Мъчително и трудно, векове жадувана и прескъпо платена с човешки животи, тя струва много на нашия измъчен народ. Казват, че свободата не може да бъде подарена, българската още по-малко… Скъп данък за нея заплащат и жителите на Нова Загора. Над 200 от тях за избити и изклани в домовете си, по улиците и в нивите край града. Други 111 – цветът на новозагорската интелигенция – са избесени…В историята остават имената на  видни възрожденски дейци, учители, свещеници, радетели за духовност и просвета, участници в национално-освободителното движение на населението от Новозагорския край!

   По време на руско-турската война 1877-1878 г. градът попада в центъра на изключителни по своята драматичност събития. Надежди и разочарования се люшкат през летните месеци на 1877 година. На 15 и 27 юли тук се водят кръвопролитни сражения между разузнавателни части на руската армия и войските на новозагорския турски гарнизон. На 30 юли предният отряд на генерал-адютант Йосиф Владимирович  Гурко щурмува града и го превзема. За неговото освобождение загиват 39 руски, белоруски и украински бойци. Радостта обаче е кратка! А погромът огромен! Градът отново тръпне в очакване и надежда по време на зимното настъпление  в началото на 1878 г. Нова Загора заема важно геостратегическо място по пътя на освободителните войски. На 13 януари има заповед за стремително настъпление към Одрин и Цариград. Същият ден е освободена и Стара Загора. На следващия ден – 14 януари към Нова Загора потегля Първи улански Санкт Петербургски полк с командир полковник Василий Балк. Привечер полкът достига подстъпите към града. Полковник Балк изпраща напред разузнавателен отряд. Потресаващо е тяхното впечатление от видяното. „Градът гори, разорен до основи…” – пише княз Дондуков-Корсаков. Нова Загора е заплатила жестоката цена на свободата си…

    Дълбок поклон пред загиналите от 9 драгунски Казански полк, от 21-ви Донски Казашки полк, от 33-ти Елецки  пехотен полк и хиляди знайни и незнайни герои, загинали за свободата на България в епичните дни на войната…

    Дълбок поклон и вечна признателност към хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата на България! Поклон пред жертвите за свободата на Нова Загора!