Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Тържествена церемония по връчване на Приз "Веста" за принос в духовния живот на Община Нова Загора

На 20 май 2016 г. в театралния салон на НЧ „Д.П.Сивков-1870” за единадесети пореден път се проведе тържествен концерт и връчване на приз „Веста 2016”.По традиция това се случва в навечерието на 24 май като израз на признателност и благодарност към всички благородни, родолюбиви и талантливи граждани на Нова Загора, допринесли за развитието на любителското и професионално изкуство.

Тържеството започна с впечатляващо изпълнение на „Азбучна молитва” от Милко Русев – актьор в читалищния театър, и продължи с вълнуващо представяне на всяко едно от изкуствата и категориите. Впечатление на всички присъстващи направи номинирането на млади и талантливи новозагорци, които творят отскоро, но вече имат своите постигнати върхове. Силно емоционални моменти бяха обръщението на носителя на приз „Веста 2016” в категория литература Яница Маринова и носителя на приз „Веста 2016” в категория музика Росен Сеновски, които не присъстваха физически, но чрез видео обръщение се обърнаха към присъстващите, за да споделят чувствата си. Традиционната Веста, от чиито ръце наградените получиха своите плакети и  чийто образ пресъздаде Стела Михайлова, направи вълнуващо обръщение към Децата на бъдещето и разплака повечето от присъстващите в залата.

Тази година с приз „Веста” за изключителен принос в духовния живот на общината бе отличен проф. Минко БалканскиПрофесорът е носител на почетното научно звание „Доктор хонорис кауза“ и на орден „Стара планина“. Той активно подпомага младите таланти и културния живот в родния край. Развива широка благотворителна дейност, създател е на лятна академия по изкуства.
Носители на приз „Веста“ в отделните категории са:
Категория „Литература“ - талантливата Яница Маринова, която е журналист по образование, сценарист, режисьор,писател, актьор ,творец  по душа и призвание. Тя е автор на популярната вече и в чужбина образователната книга  игра „Температура на думите”.
Категория „Театър“  - Добринка Баджакова, дългогодишен читалищен деец и активен участник в театралната трупа на читалище  „Напредък - 2001”.  
Категория „Музика“ - Росен Сеновски, известен български китарист и създател на вече популярната и обичана „Песен за Нова Загора”.
Категория „Изобразително изкуство“ - Христомир Великов. Той е възпитаник на Школа по изкуствата „Илия Аврамов“, работи в областта на живописта, скулптурата и интериорния дизайн.
Категория „Библиотечно дело“ - Светлозара Банкова, която работи в Градска библиотека към НЧ „Д.П.Сивков - 1870” на длъжност „Системен администратор”.
Категория „Ръководител на художествени състави“ – младата диригентка Дима Йорданова, ръководител на хор за многогласно народно пеене „Кохортис” при читалище „Светлина 2000” - с.Кортен.
Категория „Преподаватели по изкуства“ – младият учител по музика в „СОУ Иван Вазов“ Петко Танев, който е ръководител на фолклорна група „Неранза” и на хор за руски песни „Русалини” към НЧ „Напредък - 2001” - Нова Загора. 
Категория „Просветни деятели“ - Станиела Хаджиева, учител, организатор и водещ на детски и ученически тържества и всеотдаен ръководител на Театрална работилница „Мигчета.”
Категория „Журналистика“- основателят и понастоящем управител на радио „Нова” – Нова Загора – Цанко Цанев. Г-н Цанев е и основател и председател на дружеството на СБЖ – Нова Загора.
Категорията „Млади дарования” –възпитаниците на ОШИ „Илия Аврамов“ :Яница Младенова, Данелия Иванова и Деница Костова с ръководител Велина Стайкова, както и талантливите танцьори от Клуб по спортни танци „Яница” - Микаела Стефанова и Драгомир Димитров с ръководител Йордан Йорданов.
Тази година, за първи път бяха отличени и дарителите на НЧ „Д. П. Сивков – 1870”, на които бе изказана благодарност за съпричастността  и финансовата подкрепа  на   културния живот в  град Нова Загора.

В тържествения концерт се включиха танцова двойка от школа „Яница” с ръководител Йордан Йорданов, деца от класовете по поп пеене и народно пеене към ОШИ „Илия Аврамов”, танцова школа „ Ол степс” с ръководители Павлина и Стоян Петрови, хор за народно пеене „Кохортис” с ръководител Дима Йорданова, фолклорна група „Неранза” с ръководител Петко Танев, хор „Минко Балкански”  с диригент Младен Станев, които вдигнаха на крака залата с изпълнение на вечния „Химн на Кирил и Методий”.На всички тях благодарим от сърце.

ГАЛЕРИЯ

Обръщение на Яница Маринова

 

Обръщение на Росен Сеновски

 

 

Цялата церемония може да видите тук