Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

"Сако от велур" от Станислав Стратиев

На 19 април, близо четирдесет и една години след създаването си, комедията „Сако от велур“ беше представена от театралния състав при НЧ „Диньо Петров Сивков – 1870“ в Нова Загора. Предизвикателството пред екипа на режисьора Стефан Делев е голямо. Една от най-играните пиеси на титулования като „майстор на абсурда в българската драматургия“ Станислав Стратиев пресъздава цяла палитра от карикатурни образи, а сюжетът е поредица от абсурди, отразяващи парадоксите в обществото и държавата.

Университетски преподавател, езиковед, си е купил рошаво сако от велур, което решава да подстриже, за да не му се присмиват. Единственият, който се съгласява на това, е селски стригач на овце. Изпълнявайки абсурдните нормативни изисквания, той записва сакото като частна овца. И така един ден езиковедът започва да получава съобщения за неплатени данъци за овцата, която не притежава и които трябва да плати в сектор „водоплаващи птици с ограничен млеконадой“. Решава да изясни недоразумението и попада в лабиринта на административната система.

В главната роля – овцата, причислена към „водоплаващи птици с ограничен млеконадой” - е сакото от велур на гърба на Милко Русев, изиграл злощастния езиковед. В опит да докаже истината, той се сблъсква с различните лица на приспособяващите се администратори, представени от Диана Динева. Всички те – малки брънки в тежката непроменяща се система, се опитват да го убедят да приеме сакото за овца или да си купи овца. В борбата му го последва само героинята на Румяна Петрова – Дерменджиева. И ако поредицата от алегории е абсурдна, какво да кажем за абсурда, че четири десетилетия тя звучи все толкова актуално?! Със своята игра актьорите  обърнаха към нашето време огледало, разкриващо действителността: за работещите хора и за висящите, за премълчаващите и действащите според правилата на системата и за цялата картина на вписващите се в образа на една лудница. С комичните ситуации, актьорските си превъплъщения и разтърсващи монолози, новозагорските ни театрали: Любомир Васев, Иван Иванов, Даниела Камбурова, Светлозара Банкова, Антоанета Генчева, Макра Ханджиян, Еньо Енев и Христо Георгиев разсмяха публиката, провокираха размисли и равносметки и станаха съучастници на  Станислав Стратиев в мисията му да разконспирира онова, което е видимо, но всеки подминава, да изобличава и разголва грозните истини – дори и днес, когато България е част от Европейския съюз.

Благодарим на театралния състав за вълнуващата вечер и поредните порции смях! Пожелаваме им успешен театрален сезон и сцени, които да ги очакват!

Галерия