Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Читалищна дейност

Богата и наситена е програмата в календарния план на читалището.Традиционно е честването на Деня на влюбените и Трифон Зарезан – 14 февруари, под наслов „На чаша вино и с любов“. Тази вечер се превърна в традиция и хората, които откликват с желание, са доказателство за необходимостта духовността да е неотменна част от нашето ежедневие.Традиционно е и участието на литературната група „Гео Милев“, която представя творби на новозагорски поети и писатели.

Оригиналното и новаторско представяне на новата книга на Златина Великова „Като дива река“, която бе в изключителен синхрон с картините на Стефано Поповски и изпълненията на Андония Спасова. Преливането на изкуствата сътвори истински празник за  душата. Стиховете на утвърдената новозагорска поетеса заслужено са отличени за пореден път в традиционния поетичен конкурс – Нова Загора, чийто неотменен съорганизатор е и читалището. През настоящата година Великова е носител на специалната награда на кмета – г-н Грозев.

От всички събития, които читалището организира и осъществява с професионален усет и творчески ентусиазъм, най-вълнуващо несъмнено е връчването на традиционния приз „Веста”. През 2003 г., в навечерието на 24 май, настоятелството на Читалището учредява тази специална награда за принос в развитието на читалищния и културния живот в община Нова Загора. Призът се връчва в девет категории: Литература, Музика, Изобразително изкуство, Театър, , Библиотечно дело, Ръководител на художествени състави, Преподавател по изкуство, Просветни деятели, Журналистика и специалния приз за Изключителен принос в духовния живот на община Нова Загора. През 2011 г.с решение на читалищното настоятелство се учредява и грамота за Творчески дебют на млади таланти.На 21.05.2014 г. бе проведена Десетата юбилейна церемония, на която бяха наградени изявени дейци на културата и просветата в община Нова Загора.Събитието премина тържествено, ефектно и завладяващо.

По повод Националния празник на Република България – Трети март читалището организира и представя запомнящи се спектакли, които трогват и дори разплакват публиката. Особено запомнящи са честването през 2013 г. – музикално-сценичен спектакъл по книгата на Антон Дончев „Време разделно” и отбелязването през 2014г. със спектакъла „Картинки от типове и нрави български” по произведения на Вазов. Хората аплодираха участниците, изправени на крака, пеейки заедно с тях български възрожденски песни. Вееше се българското знаме, в салона се усещаше националната гордост от това, че сме българи. Всичко това стана реалност благодарение на всеотдайността на театралния колектив при читалището, регионален клуб „Традиция“, клас народно пеене при ОШИ „Илия Аврамов“ и ДЮФА „Загорчета“ и накрая, но не на последно място, трябва да отдадем дължимото  на режисьора Стефан Делев.

В навечерието на Националния празник на България през 2016 г. НЧ „Д.П.Сивков-1870” организира тържествен концерт под наслов „С България в сърцето” (концерта и снимки от него може да видите тук).

Многобройни са читалищните изяви, организирани съвместно с Община Нова Загора. Сред най -мащабните са Конкурса за народна и популярна песен „Глас на Нова Загора“, който през 2015 г. чества своя 10 – годишен юбилей, Конкурса за детска рисунка, Общинските празници на читалищната художествена самодейност, Седмицата на детската книга и дните на отворени врати в библиотеката, общинският празник „Шарен Великден“, традиционната художествена изложба „Майски салон“ и др.За новозагорската общественост това са празници на изкуството, радост за сетивата, но за хората от читалището това е много отговорен и понякога непризнат труд.